Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bőrünk, mint egészségünk tükre

2012.06.02

Bőrünk, mint egészségünk tükre!

bor01.jpg
Ahogy a szakemberek állítják a szép bőr titka az egészség. Tehát nem elég a folyamatos ápolás, tisztítás, törődés, teljes testi egészségünk teljében kell lennünk, hogy a bőrünk is kifogástalan legyen. A rendszeresség és a folytonosság nagyon fontos. Ahogy egyetlen torna után kizárt a kívánt karcsúság, úgy egyetlen pakolás vagy krém után sem garantált a szép, és ragyogó bőr.
De vannak bizonyos intő, és egyértelmű jelek, amik egyértelművé teszi az orvosunk, és saját magunk számára, hogy bőrünk hibája, vagy hiányossága belsőnk problémáját ülteti az arcunkra. A fakó bőr, a sápadt arc, mind- mind belgyógyászati problémára utalhat. Íme, néhány példa, mikor forduljunk háziorvosunkhoz/belgyógyászunkhoz, mintsem a bőrgyógyászhoz, vagy a krémes polc kifosztásához a drogériában.
A sápadt arcutalhat vérszegénységre, fertőző betegsége, mint az influenza, és vérkeringési zavarokra, alacsony vérnyomásra.

A
vöröslő arcbőrmagas vérnyomásra figyelmeztet, és a kitágult tüdő kapillárisokra. A panaszt és az intő jeleket egyáltalán nem szabad elhanyagolnunk, hiszen akár infarktushoz, agyvérzéshez vezethet.
Ezek a tünetek általában a dohányzóknál, alkoholfogyasztóknál fordul elő, illetve ahol mozgásszegény életmód, és túlsúlyosság áll fenn. Tehát mondjuk le a cigiről, az alkoholról (és mondhatni nem is élünk) mozogjunk és szebbek, egészségesebbek leszünk. Persze ha a fentebb említett függőségeinkről nem tudunk lemondani, legalább mérsékeljük őket. A sok vitamin és a mozgás ellensúlyozza káros szokásaink okozta rossz hatásukat.

A
sárgás bőra máj-és/vagy epeprobléma egyik jele lehet, amivel azért ajánlatos minél előbb orvoshoz fordulni, mert sosem lehet tudni, hogy a májgyulladás nem éppen egy hepatitisz-e. A hűvös bőr is utalhat májproblémára.

A láb bőrén előforduló csomók, barnás dudorok pajzsmirigy problémára figyelmeztetnek.

Nem csak tinédzserkorban!

A mitesszerek nem feltétlenül azt mutatják, hogy keveset radírozzunk a bőrünk, vagy biztos beléptünk a pubertás korba ezek az apró és idegesítő fekete csúfító pöttyök arra utalnak, hogy telített zsírsavakban dús váladék rakódott le a tüdőnkben. Ez általában a fehér cukor és a telített zsírsavakban gazdag állati eredetű ételek – különösen a tejtermékek – túlzott fogyasztásának az eredménye.
Anyajegyek, elváltozások

Néha nem is hinnénk, de bőrünkön megjelenő bizonyos anyajegyek, és elváltozások nem elhanyagolhatóak, és végzetesen súlyosak lehetnek. Legnagyobb jelentőségük a festékes anyajegyeknek van, melyek a bőrön bárhol megjelenhetnek, világos vagy sötétebb barna foltok, kiemelkedő csomók formájában. Jelentőségüket az adja, hogy egy részük később rosszindulatúan elfajulhat, ezért időszakonként érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni őket.
Különös figyelmet kell szentelnünk a sérüléseknek kitett helyen előforduló, vagy más sérült anyajegyeknek. Ha bármelyik anyajegy a testünkön méret- alak-vagy színváltozáson megy keresztül, illetve viszketni kezd legjobb, ha azonnal meglátogatjuk a bőrgyógyászunkat! Különösképp megfigyelhető ez a túlzásba vitt szolárium használat esetén. Nemcsak szárítja, és ez által öregíti a bőrt, az immunrendszer működését is jelentősen csökkenti. Ez beindíthatja a daganatképződést, mivel a szervezet nem ismeri fel az antigéneket. Nem csoda hát, hogy a bőrgyógyász évi 14 alkalmat engedélyez nekünk eltölteni egy szoláriumgépben. Viszont bizonyos bőrbetegségre, nevezetesen a pikkelysömörre igen jótékony hatással van. De erre is csak azért mert kifejezetten fényterápiával gyógyítható bőrbetegség.
 
 

 

Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Április / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 60620
Hónap: 4045
Nap: 150